Son yılların en çok konuşulan davalarından biri olan MİT Tırları davası nedir, MİT Tırları davasında neler yaşandı, MİT Tırları nereye gidiyordu? MİT tırları olayı ile ilgili detaylı bilgiye haberimizde ulaşabilirsiniz.
Son Gelişme: MİT TIR'ları davasında bugün Enis Berberoğlu hakkında karar verildi. Verilen karar neticesinde Enis Beberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
MİT Tırları Olayı Nedir?
MİT tırları olayı, 1 Ocak 2014’te Hatay’da, 19 Ocak 2014’te Adana’da silah yüklü oldukları iddiasıyla durdurulan ve arama yapılmaya çalışılan tır olayıdır ve krize yol açmıştır. Bu kriz kapsamında Hatay’da durdurulan tırın aranmasına MİT görevlileri izin vermedi ve arama yapan savcının görev yeri değiştirildi. Adana’da durdurulan tırların ise MİT’e ait olduğu Adana valiliği tarafında açıklandı.
MİT Tırları Nereye Gidiyordu?
Mit tırları nereye gidiyordu şeklinde birçok varsayımlar üretildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara mitinginde Mit tırları ile yaptığı açıklamada o yardımların Bayırbucak Türkmenlerine gittiğini söyledi. Birçok karşıt düşünceye göre Mit tırlarında yer alan silahlar, İŞİD gibi birden farklı örgüte gidiyordu. Hükümet kanadı, geçtiğimiz aylarda Hatay’ın güneyinde Suriyetoprakları içerisinde Suriye ve dış güçlerle tek başına mücadele etmeye çalışan Bayırbucak Türkmenleri’nin yardıma ihtiyacından dolayı böyle bir sevkiyatın yapıldığı şeklinde açıklamalar yapıldı.
Türkmen Komutandan MİT Tırları Açıklaması
Türkmen Komutan Suriye Türkmenlerine lojistik yardım götüren MİT’e ait tırların engellenmesinin kendilerine zarar verdiğini söyledi. Suriye’de Esed rejimi güçlerine karşı Türkmen bölgesini savunan Muhalif gruplardan Sultan Abdulhamit Han Tugayı’nın komutanı Abdullah, 19 Ocak 2014’de Suriye Türkmenlerine lojistik yardım götüren MİT’e ait tırların “ paralel yapı” tarafından engellenmesinin Türkmenlere zarar verdiği şeklinde açıklama yaptı.
Suriye’nin Türkiye’ye sınır Lazkiye vilayetinde, Hatay’ın Yayladağı ilçesi karşısında kalan Türkmenlerin yoğun yaşadığı yer olan Bayırbucak bölgesinde Esed rejiminin baskıları her geçen gün artıyor.
Milis güçleri karadan, Esed ordusu da zaman zaman hava saldırısıyla Türkmen bölgesini vuruyor. Bayırbucak Komutanı Abdullah, Türkiye’nin kendilerine her konuda yardımının olduğunu ve 19 Ocak 2014’te MİT tırları içerisnde yer alan malzemelerin de kendilerine getirildiğini ancak yaşanılan bu olayla Türkmenlerin çok zor durumda kaldığına değindi.
MİT Tırları Davasında Son Durum
MİT’e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara gazetede yer verdikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçundan 5 yıl 19 ay, Erdem Gül’e ise bu suçtan 5 yıl hapis cezası verildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde davaya ilişkin kararlar açıklandı.
Dündar ve Gül’ün “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kısmen kaldırmayı ya da görevlerini engelleme teşebbüs suçundan” beraatine karar veren mahkeme, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan dolayı dosyanın ayrılmasına karar verildi.
Mit Tır'ları davasında sıcak gelişme: 6 Mayıs 2016'da Can Dündar'a 5 yıl 10 ay; Erdem Gül'e ise 5 yıl hapis cezası verildi.
NeOldu.com / Özel Haber